Suomalaista taidetta


3.12.2007 (MTV3.fi): Huutokauppaharvinaisuus myytiin Hagelstamin syyshuutokaupassa Helsingissä 630 000 eurolla.
Taidemaalari Eero Järnefeltin vuonna 1889 maalaaman Pyykkiranta-öljyväriteoksen lähtöhinta oli puoli miljoonaa euroa.

Pyykkiranta myytiin ahvenanmaalaiselle taiteenkeräilijälle Anders Wiklöfille. Maalaus kuuluu Suomen taiteen merkittävimpien töiden joukkoon.

Ellen Thesleff: Kaiku (The Echo)
Ellen Thesleff: Kaiku

Ellen Thesleff (1869-1954) oli kuuluisa suomalainen taiteilija, jonka maalaukset olivat esillä näyttelyssä täällä Tampereella joitakin vuosia sitten.

Minä suorastaan rakastuin tähän tauluun! Voi melkein kuulla, miten tyttö huutaa: 'Hei! Mitä kuuluu?' ja kaiku vastaa: 'Hei! Hyvää kuuluu!'

Helene Schjerfbeck: Toipilas

Helene Schjerfbeck (1862-1946) on kuuluisimpia suomalaisia taiteilijoita. Olen muuten asunut samassa asunnossa kuin hän, mutten samanaikaisesti.

Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli

Hugo Simbergin (1873-1917) haavoittunut enkeli löytyy mm. Tampereen tuomiokirkosta.

Albert Edelfelt: Leikkiviä poikia rannalla

Albert Edelfelt (1854 - 1905) on parhaiten tunnettu kuuluisien ihmisten muotokuvistaan, esim. Louis Pasteur ja tsaari Nikolai II, maisemakuvistaan ja kuvituksistaan esim. Vänrikki Stoolin tarinoissa ja Kantelettaressa. Hän oli myös se, joka teki suomalaisen taiteen tunnetuksi Euroopassa 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa.

Eero Järnefelt: Kesäkuun yö

Eero Järnefelt (1863 - 1937) on parhaiten tunnettu kauniista maisemakuvistaan. Kuten monet saman aikakauden venäläiset taiteilijat hänkin maalasi köyhiä ihmisiä, kerjäläisiä ja sairaita ja näiden vaikeata elämää. Hänen tunnetuin taulunsa lienee Kaski, joka myös tuntee nimen 'Raatajat rahanalaiset', missä kuvan keskellä oleva pikkutyttö nälästä paisuneine mahoineen vangitsee katseet.

Ferdinand von Wright: Taistelevat metsot

Ferdinand von Wright (1822 - 1906) on tunnettu lintukuvistaan.

Werner Holmberg: Myrsky Näsijärvellä

Werner Holmberg (1830-1860) maalasi maisemia. Hämäläisestä luonnosta tuli hänen taiteensa vankka perusta. Hän näki Tampereen seuduilla sen, mikä hänelle oli tärkeää suomalaisessa luonnossa.

Hjalmar Munsterhjelm: Lähestyvä ukonilma

Hjalmar Munsterhjelm (1840-1905) oli maisemamaalaajana Werner Holmbergin läheisenä seuraajana. Hän perusti työnsä luonnon palvontaan Dusseldorfin hengessä. Munsterhjelm halusi nähdä luonnon kokonaisuutena mieluummin kuin ilmakehänä kuin todenmukaisen kuvauksen objektina.

Eeli Aalto: Eteläsatama

Eeli Aalto: Yöpuu

Eeli Aalto (syntynyt 1931 Viipurissa) näyttää taulujaan webissä, näyttelyn nimi on 100 kuvaa Oulusta. Kannattaa ehdottomasti tutustua!

Pekka Halonen: Avannolla

Pekka Halonen (1865-1933) maalasi siskonsa Lyydi pesemässä pyykkiä Tuusulanjärvellä.

Ellen Thesleff: Thyra Elisabeth

Ellen Thesleffin maalaus siskostaan Thyra kaunisti kauan kotisivuani. Thyra on hyvin kaunis nainen!

Maria Wiik: Hilda Wiikin muotokuva

Maria Wiik (1853-1928) oli opiskeluvuosinaan ja uransa alussa Helene Schjerfbeckin läheinen ystävä. He maalasivat yhdessä Ranskassa ja pitkiä tovia myös St. Ivesissa Cornwallissa.